Verlof aanvragen

Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn, maar zij vallen dan nog niet onder de leerplicht. We verwachten natuurlijk wel dat alle kinderen in groep 1 dagelijks naar school gaan, maar het is dan nog wel mogelijk om een keer te missen (bijvoorbeeld wegens vermoeidheid). Wij willen u wel vragen om ons vooraf hierover te informeren.   

De leerplicht begint op de 1e dag van de nieuwe maand nadat een kind 5 is geworden. Vanaf dat moment zijn ouders of verzorgers dan ook strafbaar als zij hun kind thuis houden.  

 

Geoorloofd schoolverzuim  

Soms kan een leerling vrijstelling krijgen van de plicht om naar school te gaan. Dan is er geen sprake van schoolverzuim of spijbelen. Voorbeelden zijn: ziekte, een religieuze feestdag, huwelijk, jubileum of begrafenis. In deze gevallen is er schoolverzuim met een goede reden (geoorloofd schoolverzuim).     

Ongeoorloofd schoolverzuim  

De leerplichtwet beperkt de mogelijkheden tot het verlenen van extra verlof. Zo mogen leerplichtige kinderen niet buiten de schoolvakanties om op vakantie gaan. Soms vragen ouders om net wat meer flexibiliteit rondom de vakanties. Bijvoorbeeld om de files te ontlopen, of omdat de vlucht naar een vakantiebestemming veel goedkoper is. Hoe verleidelijk ook, het mag niet. Gebeurt dit wel, dan wordt de leerplichtwet overtreden. Ook bij frequent te laat komen is er sprake van ongeoorloofd verzuim. Bij ongeoorloofd verzuim is de directeur verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar. 

 

Bij verzuim van 16 uur in een periode van vier weken, volgen wij het verzuimprotocol dat is opgesteld door de leerplichtambtenaar. In samenspraak met de leerplichtambtenaar wordt dan gekeken wat de reden van verzuim is. Indien er geen wettige reden voor het verzuim is, kan een procesverbaal worden opgemaakt, Veilig thuis worden ingeschakeld of een zorgmelding worden gedaan. De volledige regelgeving van de Leerplicht ligt op school ter inzage (zie ook leerplichtwet artikel 13, 14 en 15).   

   

Vrij buiten de schoolvakanties  

Alleen als voldaan wordt aan alle drie de onderstaande voorwaarden kan een directeur op verzoek extra vakantie toestaan:  

•  u kunt als gezin in geen van de schoolvakanties 2 weken aansluitend met vakantie gaan;  

•  de extra vakantie valt niet in de eerste twee weken van het schooljaar;  

•  er is sprake van een seizoensgebonden beroep en u mist als zelfstandige een groot deel van uw inkomen wanneer u tijdens de schoolvakanties weg bent.  

Als werknemer kunt u dan een verklaring van uw werkgever overleggen. Als ondernemer moet u kunnen aantonen (verklaring accountant) dat u een groot deel van uw inkomsten mist wanneer u tijdens schoolvakanties op vakantie gaat.   

  

Vrij buiten de schoolvakanties   

De aanvraag voor verlof moet ruim van tevoren (bij voorkeur minimaal 6 weken) worden ingediend bij de directeur met een ingevuld aanvraagformulier. Het aanvraagformulier voor verlof kunt u afhalen bij de leerkracht of directie en is ook op onze website te vinden. De directeur geeft op het formulier aan of de aanvraag is goedgekeurd of wordt afgewezen. Dit gebeurt conform de wetgeving. In geval van twijfel neemt de directeur contact op met de leerplichtambtenaar (bijvoorbeeld ten aanzien van de specifieke aard van een beroep). U ontvangt het formulier daarna retour. Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u een gemotiveerd bezwaarschrift bij de directeur indienen. Bij een aanvraag van meer dan 10 dagen beslist de leerplichtambtenaar.   

   

Scholen moeten volgens de wet bijhouden of een kind op school is. De leerkrachten noteren ziekte, verlof en frequent te laat komen in ParnasSys, ons administratiesysteem.